EXPO TOEGOE 20 OKTOBER 2024
In de tentoonstelling vind je o.a. de STATENBIJBEL TOEGOE GEMEENSCHAP.
Ook de bijbel heeft een omzwerving gemaakt van Nederland naar Suriname en terug naar Nederland.
Het verkeerde in zeer gehavende staat.
Met dank aan Jan Kat, Jerry N. J. Vondeling en Matje, van het Boekbindcentrum De Hummelhoeve te Echten, Drenthe, is het gerestaureerd.
Ook dankbaar voor de volgende donateurs: Yvonne Naomi Michiels,
George Cornelies, Rika en Ernst Visbeen-Kantil, Silvia en Pico Nahafahik-Kantil, oom Gerrit Abrahams en tante Hellen Abrahams-Kasanpawiro, Rosaly Michiels,
Roeland Abrahams en Joke Abrahams Kampman, Marvyn Visbeen, Ritchie Visbeen, Lawrence Visbeen, Jolanda Cornelies en Niels van Leeuwen, Mies Bentum en Yvonne Rademaker (HBO-MWD), Gerlof Leistra, HET HISTORISCHE VERENIGING DIE LUYDEN VAN ’T HOOGE VEENE, Johan Kantil, Armand Kantil, Arthur Kantil en Chantal Breukhoven, Nikki Nooit en Kenny Nahafahik.
DE TOEGOE GEMEENSCHAP IN NEDERLAND ÈN IN INDONESIË, IS VERANKERD OP 2 PIJLERS.
1E, DE RELIGIE, HET CHRISTENDOM. KORT VOOR DE VLUCHT VAN EEN GROOT GEDEELTE VAN DE TOEGOE GEMEENSCHAP NAAR NIEUW-GUINEA, WAS DE TOEGOE KERK DE SCHUILPLAATS VOOR DE GEMEENSCHAP TEGEN DREIGING VAN POLITIEK EN RELIGIEUZE AARD. IN NIEUW-GUINEA STICHTTE DE GEMEENSCHAP EEN NIEUWE TOEGOE KERK, HERNHUT KERK.
IN 1962 GEVLUCHT NAAR NEDERLAND, WESTERBORK, WAAR ZIJ IN DE KANTINE VAN WOONOORD PIETERBERG OPNIEUW HET CHRISTENDOM TROUW BLEEF.
1963-1967 IN SURINAME, SLOOTWIJK/TOEGOE KONDRÉ, HEEFT DE KOFFIE EN CACOA FABRIEK ALS KERK GEDIEND. TERUG IN NEDERLAND, HIELD EEN GROEP TOEGOENEZEN IN HOOGEVEEN IN DE ARK HUN BIDSTOND. SAMUEL EMANUEL KANTIL EN PREDIKANT HAMMINGA WAREN IN 1978 DE STICHTERS.
IN 2018 WERD DE 40 JAAR JUBILEUM VAN DE MALEISE BIDSTOND GROOTS GEVIERD.
EEN DEEL VAN DE TOEGOENEZEN DIE IN 1946 UIT TUGU ZIJN GEVLUCHT, WERDEN OPGEVANGEN IN PEDJAMBON JAKARTA ACHTER DE WILLEMSKERK, NU IMMANUEL KERK. IN DE WILLEMSKERK GINGEN ZIJ VERDER MET HET BELIJDEN VAN HET GELOOF.
2E PIJLER IS DE KERONCONG, ONTSTAAN IN TOEGOE. DE KERONCONG IS IN 1971 OPGENOMEN IN UNESCO WERELDERFGOEDLIJST.
EEN 3E PIJLER IS DE ORANJEGEZINDHEID VAN DE GENERATIE DIE IN 1950 HUN TOEVLUCHT HEBBEN GEZOCHT IN NEDERLANDS NIEUW-GUINEA, HOLLANDIA.
De Statenbijbel is aan de Toegoe gemeenschap geschonken door Jan Willem George van Landsberge in april 1963 in Westerbork.
1863 – 1963
Emanuel Clauzer Ez 8/22 – 1823
Statenbijbel: Te Dordrecht, Bij Pieter en Jacob Keur, Anno 1729
Deze bijbel wordt geschonken uit diepe genegenheid en bewondering aan de gemeenschap der Toegoenezen in het jaar van het Eeuwfeest der afschaffing van de slavernij in de West. Deze geschiede in Suriname per proclamatie van 1 juli 1863 door gouverneur Reinhart Frans Cornelis van Landsberge 1895-‘67 ter nagedachtenis aan deze vaderlanden die Suriname zeer liefhad vindt de aanbieding in de Geest plaats door zijn achterkleinzoon Jan Willem George van Landsberge, die hieraan zijn beste wensen verbindt. Ten aanzien van het nijvere vlijtige, trouwe en bovenal gelovige en fiere Toegoenese volk voor zijn uiteindelijke bevrijding! Moge ‘Slootwijk’ een zinvolle betekenis hebben en de hechte verbindingsschakel zijn tussen de sloten van ons geliefde Nederland, onder welks vlag gij wilt blijven leven en de warmte van het mooie en goede Java. Moge het Toegoenese volk steeds gezegend worden en blijven en moge de zon schijnen over een nieuwe toekomst voor u allen in groei en bloei! En moge het kracht, sterkte en vertroosting vinden in de Heilige Schrift.
’s Gravenhage, april 1963
‘Mijn schilt en het vertrouwen zijt Gij, o God, mijn Heer…’