Het levend houden van de historie van de Toegoenezen

Het levend houden van de historie van de Toegoenezen

De geschiedenis van de Toegoenezen, staat op een belangrijk keerpunt. Wij (Lawrence Visbeen, Nicolette Nahafahik, Ernst Cornelies en Fony Kantil), zijn bezig om onze rijke erfenis over te dragen aan de jongere generaties, vooral aan hen die in Nederland zijn geboren. Dit voelt urgent, omdat de generatie die in Nederlands Indie (Toegoe), Nederlands Nieuw-Guinea (Hollandia) en Suriname (plantage Slootwijk)zijn geboren, de leeftijd van 60 jaar en ouder heeft bereikt. Zolang ook zij hun kennis nog kunnen delen, zullen we met elkaar in het werk moeten stellen om deze geschiedenis levend te houden.

Onze inspanningen: van versnippering naar een geheel

Wij zijn ons ervan bewust dat veel van onze geschiedenis terug te vinden is in krantenartikelen, tijdschriften en boeken. Maar het ontbreekt vaak aan een samenhangend en chronologisch overzicht. Wat er beschikbaar is, voelt soms gefragmenteerd en geschreven vanuit verschillende invalshoeken. Onze doel is om de puzzelstukken bij elkaar te brengen en onze geschiedenis opnieuw te vertellen, helder en volledig.

Een feitenboek in wording

Er komt een boek uit dat de historische en genealogische gegevens van de oorspronkelijke Toegoenese families samenbrengt. Het boek zal niet alleen het verhaal vertellen van de gemeenschap gevormd in 1950 in toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea en in 1967 ontbonden, maar ook van de families die na 27 december 1949 ervoor kozen in Tugu (een wijk in Jakarta, Indonesië) te blijven en Indonesisch staatsburger te worden.

Wij weten dat het opsommen van feiten niet altijd even gemakkelijk leest, maar het is essentieel voor een waarheidsgetrouwe weergave van onze geschiedenis. Naast dit feitenboek hopen wij dat er een meer verhalende publicatie komt die het sociale en maatschappelijke leven van de Toegoenezen inzichtelijk maakt.

Onze rol in bewustwording

Sinds 1992 proberen wij de jongere generaties bewust te maken van hun Toegoenese afkomst. Reünies spelen daarbij een grote rol. Tijdens deze bijeenkomsten zorgen we voor een combinatie van samenzijn, documentatie uit privéarchieven en korte lezingen. Dit is een belangrijk moment om kennis door te geven. Wij blijven inzetten voor het behoud van ons erfgoed.

Hoop voor de toekomst

Wij hopen dat er meer nazaten zijn, die een sterke interesse in hun familiegeschiedenis tonen. Dat geeft ons hoop. Samen met een rijke privéarchief, beheerd door Ernst Cornelies, en het boek waar aan gewerkt wordt, zien wij mogelijkheden om onze geschiedenis te laten voortleven.

Toegoenezen en Tugunezen: het verschil

Wij maken bewust een onderscheid tussen de termen “Toegoenezen” en “Tugunezen”. Voor ons verwijst “Toegoenezen” naar de periode vóór de soevereiniteitsoverdracht van Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea aan Indonesië. “Tugunezen” gebruiken wij voor de periode daarna. Dit onderscheid helpt ons om onze geschiedenis beter te begrijpen en uit te leggen.

Wat wij zien als de toekomst

De toekomst van onze geschiedenis ligt in de handen van jongere generaties. Wij geloven dat door kennis te delen, boeken te schrijven en reünies te organiseren, de rijke erfenis van onze geschiedenis kan blijven voortleven. Onze inzet, samen met die van andere betrokkenen, zorgt ervoor dat onze verhalen niet alleen herinneringen blijven, maar een levende verbinding tussen generaties vormen.

Lawrence Visbeen, Nicolette Nahafahik, Ernst Cornelies, Fony Kantil.

Muziek: JAÉ (spreek uit als Jahé/gember), Joke Abrahams-Kampman, Arthur Kantil, Ernst Cornelies.

Scroll naar boven